×
Produkty vyrábané na Slovensku. VŠETKO SKLADOM. Doprava za 1,- EUR pri objednávkach nad 50 eur. Nohavičky ZDARMA ku každej objednávke nad 20 eur.

Turistické tričko pánske

Ak sa vám niekedy stalo, že ste si po túre zobliekli tričko, ktoré hrozne zapáchalo a vaše športové tričko rýchlo zničil pot a žmolkovalo sa, a chcete niečo lepšie  - tak tu je riešenie.


V článku sa dozviete:

1. Aké sú požiadavky na turistické tričko

2. Aké vlákna vhodné na turistické tričko, ekologia

3. Či je rozdiel v turistickom tričku na leto a v chladnom či prechodnom období

4. Aké materiály odporučiť na turistické tričko 

5. Čo je dôležité pri výrobe a šití, aby bolo tričko komfortné

6. Ako a kde testujeme naše turistické tričká TERMointima.


1. Aké sú požiadavky na turistické tričko:

Na turistické tričko sú kladené úplne iné požiadavky týkajúce sa funkčnosti a pohodlnosti, než na tričká, ktoré sú určené na rýchlostné výkonnostné športy, akými sú cyklistika či beh. Kým pri bicyklovaní potrebuje dosiahnuť čo najmenší odpor vzduchu a dostatočný odvod potu, pri turistike sú dôležitejšie ešte iné podmienky. Samozrejmosťou je funkčný odvod potu, ale viac dôležitý je pocit komfortu a pohodlia pri pohybe

Pohodlnosť je nutné udržať aj pri viac hodinovej túre. Turistické výkony totiž trvajú omnoho dlhšie než priemerný čas bežca či cyklistu. Často sa jedná aj o niekoľkodňovú turistiku tzv. trekkingZ tohto dôvodu sa neodporúčajú tesné tričká s tzv. plochými švami. Ich úlohou je čím plochejší spoj dielov materiálu, čo je dosiahnuté viacnásobným prešitím a zvýšeným množstvom nití v spájacích miestach. S tým prichádza nevýhoda, že pri dlhšom nosení spôsobujú švy otlaky a odery na pokožke. V obtiahnutých tričkách sú švy tesne na tele s minimálnou možnosťou pohybovej migrácie. Ešte nevýhodnejšie je, ak je tričko pod kombinézou či pod turistickou vetrovkou. 

Na turistiku a aktivity spojené so zvýšeným pohybom je odporúčané tričko, ktoré nestláča telo a zároveň je  dostatočne obtiahnuté, aby bolo funkčné pri odvode vlhkosti. Bonusom je ak má funkčné tričko aj anti-bakteriálnu funkciu. To zabezpečí, že sa na tričku nemnožia baktérie, nerozkladá sa pot a tričko nezapácha ani po niekoľkých dňoch nosenia. 

2. Aké vlákna sú vhodné na turistické tričko

Prírodné alebo syntetické materiály? Toto rieši asi každý turista, keďže jeden aj druhý materiál má svoje výhody nevýhody. V posledných rokoch, zvlášť po vynájdení viacerých druhov syntetických vlákien a ich komerčných pod-druhov (napríklad Coolmax je podskupina polyesterových vlákien PES, Nylon je iný názov pre Polyamid PAD, Lycra je druh Elastanu a podobne), sa stretávame s propagovaním syntetických materiálov na športové oblečenie. Má to najmenej jeden opodstatnený význam a jeden skrytý, respektíve nie je propagovaný. Opodstatnený význam je schopnosť transportu vlhkosti u niektorých špeciálnych druhov syntetických vlákien. Nejde o vlastnosť všetkých vlákien, keďže je závislá od štruktúry ( prierezu tvaru vlákna) aj od hrúbky (textilného vlákna) a množstva mikrovlákien v jednom vlákne. (napríklad POP vlákno použité v materiály TERMOintima má od 104 do 133). Čím viac vlákien, tým je materiál  jemnejší aj s väčšou schopnosťou transportu vlhkosti. Jedná sa len o transport, keďže savosť nie je dostupnou vlastnosťou u syntetických vlákien. Nevýhodou syntetických vlákien je ich nepriedušnosť či hladkosť, ktorá spôsobuje, že materiál elektrizuje a sa lepí na telo a na spotenú pokožku zvlášť, čo je nekomfortné nepríjemné.

Skrytým dôvodom je cena, čiže snaha ušetriť pri výrobe športového oblečenia. Syntetické vlákna sú lacnejšie a tým ľahšie dostupné. Sú tiež omnoho ľahšie na váhu. 1 kg syntetického vlákna obsahuje viac kilometrov priadze ako napríklad bavlnený kilogram. Výrobcovia tak môžu z rovnakého množstva vyrobiť viac tričiek, ale cena nezvykne byť nižšia. U značkových športových výrobkov býva často krát nadhodnotená. Tričko s logom, či známou značkou býva drahšie, ale nie kvôli materiálu ale kvôli cene, ktorú platíme za propagáciu a reklamu značky.

Prírodné vlákna - ich výhodou je vysoká savosť, príjemný omak, pohodlnosť a priateľskosť k zdraviu pokožky. Nevýhodou je tiež savosť - oblečenie z prírodných materiálov schne dlhšie než zo syntetických. Z tohto dôvodu je turistické tričko lepšie po nasiaknutí vymeniť za druhé než čakať, kým vyschne.

Z ekologického hľadiska sú prírodné materiály lepšou voľbouNezaťažujú životné prostredie mikro-vláknami. Pri každom praní oblečenia sa zo syntetických vlákien uvoľňujú mikro-vlákna, ktoré sa dostávajú do prírody, putujú do morí a oceánov. Mikro-vlákna sa dokonca našli v krvnom obehu živočíchov. Výskum škodlivosti týchto mikro-vlákien ešte nie je ukončený, ale vieme, že ničia náš ekosytém. Z environmentálneho hľadiska je lepšie čím menšie množstvo syntetických vlákien v oblečení.

3. Je rozdiel v turistickom tričku na leto alebo zimu ?

Stručná odpoveď znie ÁNO. Existujú aj druhy oblečenia a tričká, ktoré sa dajú nosiť celoročne a sú funkčné v lete aj v zime. 

Tričko na turistiku v lete - rady a odporúčania si môžete prečítat v článku TU : Oblečenie na turistiku v lete.

Na turistiku v zime asi každý odporučí termo tričko - s týmto odporúčaním možno iba súhlasiť.  Výhodou termo trička je jeho hrejivosť a odvod potu. My odporúčame dvojvrstvové termo tričká, keďže sú hrejivejšie, teplejšie a správna kombinácia dvoch rôznych materiálov v dvoch vrstvách je viac funkčnejšia, príjemná na pokožku, má zvýšené úžitkové vlastnosti a často sú to kvalitnejšie výrobky. Je to z dôvodu, že vyrobiť viacvrstvový termo-materiál vyžaduje viac skúseností a praxe v odevnom a textilnom priemysle.

4. Aké materiály odporúčame na turistické tričko?

Na túto otázku vieme odpovedať z našich skúsenosti a vedomostí. Turistické tričká vyrábame vyše 30 rokov a za to obdobie sme testovali už rôzne materiály. Prírodné aj syntetické. Vieme povedať výhody tričiek na turistiku z bavlnených, bambusových vlákien aj zo syntetických vlákien (POP, PES PAD, atď). Niektoré z týchto informácií si viete prečítať na našom blogu v sekcii Doporučenia a rady. Tento článok ukazuje na aké riešenie sme prišli počas našej práce s textilom.

 V prvom rade sme vyradili nevyhovujúce materiályK nevyhovujúcim materiálom patrí hlavne PES polyester. Je to problematické syntetické vlákno, ktoré je zodpovedné za väčšinu znečisťovania mikro-vláknami. Je to vlákno, na ktoré majú mnohí ľudia intoleranciu a niektorí dokonca aj alergiu. Napriek tomu sme sa nechceli úplne vzdať prírodných vlákien. Chceli sme využiť ich dobré vlastnosti a eliminovať ich nevýhody. Za výhodu prírodných vlákien okrem savosti, vlhkosti považujeme ich súhrnom "priateľskosť" k ľudskej pokožke (jemnosť, pohodlnosť, anti-alergickosť, zdravosť, vzdušnosť, ...)

Čo sa týka environmentálneho hľadiska tu by bolo najlepšie použiť iba prírodné vlákna, ale keďže pri turistickom tričku je dôležitá aj funkčnosť a odvod potu, nemohli sme sa vyhnúť čiastočnému použitiu syntetických vlákien. 

 Väčšina funkčných tričiek dostupných na trhu obsahuje PES (polyester, Coomax, atd) vlákno, ale toto vlákno sme nechceli použiť.  Rozhodli sme sa pre funkčný polypropylén. POP (polypropylén),  vlákno, ktoré je náročnejšie na spracovanie  a farbenie, ale má obrovskú výhodu. Vlákno POP má mierne záporný náboj, ktorý je prijateľný pre ľudskú pokožku, ktorá má kladný náboj. Výborne odvádza vlhkosť. Je to materiál, ktorý sa používa aj pre detské výrobky, napríklad na popruhy do detských kočíkov, kde je nutné myslieť na to, že deti všetko vkladajú do úst a slinia. Je to vysoko anti-alergické vlákno s výbornými termoregulačnými vlastnosťami a s ľahkou údržbou. Pre Polypropylén sme sa rozhodli aj z hľadiska ekológie. Snažíme sa vyrábať z lokálnych materiálov. Vlákno Polypropylén sa vyrába vo fabrike na Slovensku a dokonca sa vyváža do celého sveta. Je veľmi kvalitné a patrí k udržateľným vláknam. Viac o výrobe vlákna si môžete prečítať priamo na stránke výrobcu Fibrochem, Svit. 

Našim zámerom bolo vyrobiť materiál, ktorý bude mať to najlepšie z vlastností prírodných vlákien a z vlastností syntetického vlákna. Po viacerých pokusoch (o ktorých sa môžete podrobnejšie dočítať i inom článku) sme vyvinuli materiál, ktorý bol testovaný niekoľko rokov, kým dosiahol rovnováhu požadovaných vlastností ako z hľadiska funkčnosti, komfortu a udržateľnosti.

TERMO intima materiál je kombinácia funkčného syntetického vlákna s prírodným vláknom (bavlna alebo anti-bakteriálny bambus). Výborne odvádza vlhkosť. Bráni rozkladaniu potu a baktérií, takže materiál nezapácha a to ani po náročnom tréningu. Je to zabezpečené tým, že v materiály nie je použitý obyčajný polypropylén, ale polypropylén s anti-bakteriálnou úpravou.

 PROLEN®Slitex Ag+ je polypropylénové multifilamentné vlákno, farbené v hmote.  Výhodou farbenia v hmote je to, že materiál nepúšťa farbu. Prolen Siltex má má zdravotnú anti-mikrobiálnu ochranu STOP BACTÉRIA. Úpravou je dosiahnuté, že biogénne ióny striebra bránia rastu baktérií a pliesní. Táto úprava je aplikovaná priamo do hmoty vlákna a tým je zabezpečené, že v nej permanentne zostáva i po niekoľkonásobnom praní a nestratí účinok.

5. Čo je dôležité pri strihu a šití, aby bolo turistické tričko komfortné?

Na to, aby bolo tričko komfortné je dôležitý nielen výber materiálu, ale aj spôsob šitia a použité strihy. Strihy na odevy, tričká a spodnú bielizeň sa robia podľa konštrukčných tabuliek. Ide o tabuľky priemerných štatistických hodnôt nameraných na populácií a spriemerovaných.  Tieto hodnoty sú zoradené do konfekčných veľkostí ako XS, S, M, L, atď.  Slúžia pre výrobu konfekcie, teda štandardizovaných odevov. Predpokladá sa, že štandardné veľkosti sadnú väčšine ľudí. Zohľadňujú najbežnejší pomer medzi výškou, šírkou a dĺžkou končatín priemerného človeka.

 Ak sú strihy robené podľa európskych tabuliek, tak bežný Európan si môže vybrať  svoju veľkosť z ponúkanej konfekcie a tá mu sadne. Problém nastáva pri výrobkoch z krajín mimo EÚ. Aj keď ázijskí výrobcovia majú k dispozícií európske tabuľky, často nemajú predstavu ani možnosť odevy vyskúšať na európskej postave, pre ktorú šijú. Preto sa často stáva, že textil a odevy vyrábané v tretích krajinách (hoci pre známu športovú či módnu značku) sú priúzke v ramenách alebo na tele, alebo sú dĺžky nôh či rukávov prikrátke. Dokonca sa  posun veľkosti stal zvykom. Kedy napríklad veľkosť M ako medium, čiže stred začala byť vnímaná ako malá veľkosť. Veľkosť M by mala sadnúť mužovi strednej postavy, ale často sú to odevy viac zodpovedajúce S ako SMALL malej veľkosti. (tento problém je zjavnejší v mužských strihoch).

Pokiaľ hľadáte tričko, ktoré vám sadne odporúčame pozerať lokálnu výrobu. Je predpoklad, že tričko vyrobené na Slovensku alebo v Európe bude zohľadňovať požiadavky európskej populácie. Tričká z materiálu TERMOintima vyrobené na Slovensku. 

Výrobky termo bielizne z materiálu TERMOintima sú šité technológiou zabezpečujúcou komfort nosenia, takže neobsahujú ploché švy (ktoré dlhším nosením spôsobujú otlaky a odery a na namáhaných miestach nepríjemne tlačia). Sú šité špeciálnym poisteným vnútorným švom, ktorý nespôsobuje odery ani pri 48 hodinovom a dlhšom nosení výrobkov TERMOintima.

6. Ako a kde testujeme naše turistické tričká TERMointima?

 Funkčné termo oblečenie TERMOintima sa výborne sa osvedčilo pri viacdňovom trekkingu.  Tričko poskytuje pohodu a príjemný pohyb na bežnej turistike a zvlášť počas vysokohorskej turistiky. Je určené do náročných podmienok. Predtým, než nový produkt zaradíme do našej bežnej výroby - otestujeme ho. Robíme to priamo v teréne, buď sami, alebo spolupracujeme s turistickými klubmi a jednotlivcami. Počúvame odporúčania, postrehy a želania našich zákazníkov. A aj z týchto dôvodov niektoré naše produkty vznikli na želanie našich stálych zákazníkov, ktorí mali skúsenosti s našimi predošlými produktami. Napríklad RETRO tielko strihu scampolo. Tento strih sa ukázal veľmi praktický nielen pri turistike, ale aj pri problémoch s krčnou chrbticou. 


Na web-stránke si v menu v časti INŠPIRÁCIE môžete pozrieť, kde všade boli testované naše tričká. Na prvom mieste sú samozrejme hory, kde sme najčastejšie a to Vysoké Tatry. Turistika s NIKA INTIMA tu sú napríklad : balkánske a bulharské pohoria, Indický Himaláj, Izrael, Čína, Nórsko. Na Slovensku a v Čechách sú to viaceré pohoria (Slanské vrchy, Nízke Tatry, 


 Spolupracujeme s nadšencami zdravého životného štýlu a ľudmi, ktorým záleží na ekologických enviromentálnych témach. Ak pravidelne chodievate na turistiku alebo sa aktívne venujete športu, napíšte nám. Zaradíme vás medzi našich spolupracovníkov a zašleme vám naše produkty na testovanie a recenziu. Táto spolupráca je zameraná hlavne na sociálne siete, preto je podmienkou viac sledovateľov alebo vlastný blog.


Turistické tričká TERMOintima sa vyrábajú v dvoch verziách materiálov :


1. TERMOintima Klasik alebo Outdoor

2. TERMOintima RETRO.


Materiál Outdoor je teplejší, viac hrejivý. Hodí sa do chladného počasia a na zimné obdobie. Odporúčame ho do vysokých nadmorských  výšok, kde je chladnejšie.

RETRO materiál je celoročný. Je viac vzdušný. Hodí sa na túru, kde sa strieda teplé a chladné počasie. 

 (dámske turistické tričko - odporúčania  sú podobné, ale máme aj odozvy a skúsenosti našich zákazníčok, ktoré  nájdete  v blogu o recenziách)


Produkty na fotkách :

Retro čierne krátky rukáv

RETRO tričko bez rukávov RETRO sivé

RETRO tričko turistické biele

Termo nátelník so stojačikom

Tričko na turistiku funkčné s kapucňou

Pánska súprava na spanie vonku




Komentáre

Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.