×
Produkty vyrábané na Slovensku. VŠETKO SKLADOM. Doprava za 1,- EUR pri objednávkach nad 50 eur. Nohavičky ZDARMA ku každej objednávke nad 20 eur.

Prečo je polyester škodlivý

V tomto článku sa dozviete :

- pre ktoré dôvody je polyester považovaný za nebezpečný

- ako ovplyvňuje životné prostredie

- prečo je problematická recyklácia

-aké existujú alternatívy k polyesteru

-kde nájsť funkčné športové oblečenie bez polyesteru


Dôvody škodlivosti polyesteru

Polyester (skratka PES) je syntetický textilný materiál, ktorý sa najčastejšie používa v odevných výrobkoch, módnom textile a športovom oblečení... Neexistuje človek, ktorý by nemal doma nejaký textilný odev vyrobený z polyesteru alebo jeho prímesou k iným textilným vláknám.

 Existuje niekoľko dôvodov, kvôli ktorým je potrebné považovať polyester za problematický alebo škodlivý:


  1. Potenciálne zdravotné riziká: Niektorí ľudia pociťujú nepríjemnosti spojené s nosením polyesterových odevov, je dôležité spomenúť napríklad pocit svrbenia alebo alergické reakcie na pokožke vyvolané týmto materiálom. Polyester nie je taký priedušný ako prirodzené textílie, medzi ktoré patrí napríklad bavlna. Pre niektorých ľudí môže byť  počas nosenia menej pohodlný, pretože neumožňuje pokožke "dýchať". To môže následne viesť  k pocitu tepla a potenia, čo nie je príjemné, a to najmä v horúcom počasí. 

  2. Neobnoviteľné zdroje: Polyester je vytvorený z ropy, čo je neobnoviteľný zdroj. Tento faktor zvyšuje závislosť na fosílnych palivách a prispieva k vyčerpaniu týchto zdrojov.

  3. Mikroplasty: Pri praní polyesterových odevov sa môžu uvoľňovať mikroplasty, ide o veľmi malé častice plastového odpadu, ktoré môžu skončiť v životnom prostredí a vodných systémoch, čo môže mať negatívny vplyv na ekosystémy

  4. Biologický rozklad: Polyester je dlhodobo odolný voči rozkladu, a preto môže dlho pretrvávať na skládkach alebo v oceánoch a spôsobuje zvyšovanie znečistenia.

  5. Environmentálny dopad: Výroba polyesteru zahŕňa rôzne chemické procesy, ktoré môžu byť záťažou pre životné prostredie. Výroba polyesterových vlákien spotrebúva fosílne palivá, vodu a môže vytvárať emisie skleníkových plynov.

  6. Recyklácia: Polyester môže byť ťažko recyklovateľný, ale zároveň  výroba recyklovaného polyesteru zahrňuje použitie chemikálií a energie, čo môže mať environmentálne dôsledky. Recyklácia je problematická alebo veľmi drahá, keďže polyester sa mieša s inými vláknami a to sťažuje jeho recykláciu. Recyklácia zmesových vlákien je taktiež veľmi drahá a prakticky sa v súčastnosti už nerobí. Uvidíme, čo prinesie výskum.  Zatiaľ sú tu prvé pokusy, avšak zahŕňajú použitie chemikálií a sú náročné pri farbených textíliách. Viac sa môžete dočítať v článku TU.

  7. Vplyv na reprodukciu : Plodnosť. Ahmed Shafik bol sexuológ, ktorý získal Ig Nobelovu cenu za svoj výskum týkajúci sa toho, ako môže polyester ovplyvniť plodnosť potkanov, [36] psov, [37] a mužov. [38] (Shafik, Ahmed (1993). "Vplyv rôznych druhov textílií na sexuálnu aktivitu". Európska urológia . Elsevier BV. 24 (3): 375-80.  doi : 10.1159/000474332 . ISSN 0302-2838 . PMID 8262106 .) alebo iný výskum tu :   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1623716/

  8. Uvoľnujúce sa toxíny: Polyester je jedno z umelých vlákien, ktoré potrebuje na zafarbenie silné chemikálie , ktoré obsahujú toxíny. Ich zbytky ostávajú v textilnom materiále aj po mnohých vypratiach a môžu preniknúť do tela cez ľudskú pokožku. Pokožka je zvlášť náchylná, ak je v stave zvýšenej vlhkosti, čo je bežné pri námahe, športovaní či turistike. Existujú aj funkčné vlákna, ktoré nie sú takto farbené (o nich píšeme ďalej v článku).

    Pokiaľ chcete vedieť viac o zdravotných rizikách odporúčam pozrieť Facebookovú skupinu: Nechcem polyester. Nájdete tam tiež odporúčania na zdravé textilné produkty a kde všade je možné hľadať vhodné alternatívy.

    Pri výrobe polyesteru sa používajú mnohé chemikálie. Stopové prvky z nich stále ostávajú vo vláknách. Tu sú vymenované niektoré z nich:

etylénglykol možné účinky srdcové ťažkosti
formaldehyd
kožné alergie, slnenie, karcinogén
síran bárnatý
škvrny na koži, zápaly kože, nevoľnosť, bolesť hlavy a chrbtice
kyselina tereftalová
karcinogén

 

Kde nájsť alternatívu vhodnú namiesto polyesterového oblečenia?

Mnoho malých európskych výrobcov textilu sa snaží eliminovať vo svojej výrobe použitie polyesteru. Viacerých z nich nájdeme v Čechách aj na Slovensku. Niektoré etické značky a výrobcov si môžete nájsť na sociálnych sieťach pod hashtagom #oblecsadoma.  Existuje mnoho užitočných blogov, ktoré sa venujú osvete. Veľmi poučný web na tému udržateľného oblečenia sme našli pod názvom ECOHERO.SK. Zaujímavé postrehy si môžete prečítať aj na blogu omnio.sk: Prečo dať zbohom polyesteru

Mnohé slowfashion značky vyrábajú kvalitnú módu z prírodných materiálov alebo z alternatívnych materiálov, ktoré majú ešte lepšie užitkové vlastnosti než polyester.  Za zmienku stojí aj to, že nie vždy musíme byť oblečený vo funkčnom oblečení, ktoré odvádza pot. Aj materiály, ktoré pohlcujú a sajú vlhkosť majú svoje výhody, hlavne pri krátkych intenzívnych cvičeniach. Odporúčame skúsiť bambus. Bambusové vlákno je 3x savejšie než bavlna. V elastickej verzii je bambus výborný svojou pružnosťou a prispôsobivosťou na športové oblečenie.

Športové funkčné oblečenie bez polyesteru.

Aj športové termoregulačné oblečenie, ktoré sa často vyrába z polyesteru je možné vyrobiť aj z iných vlákien a je dokonca funkčnejšie. Na našej stránke nikaintima.sk nenájdete ani jeden produkt z polyesteru. Športové, fitness a turistické oblečenie je vyrobené z funkčného materiálu, z bavlny či bambusu.

Pri výrobe sa snažíme eliminovať aj množstvo alternatívneho syntetického vlákna.  Keďže k dosiahnutiu funkčného efektu (odvod potu a rýchle schnutie ) je potrebné použiť syntetické vlákno, zvolili sme ako alternatívu polypropylén.  Materiál je tak kombináciou prírodného a syntetického vlákna. Podiel 50/50 sa ukázal ako ideálny. Viac si o materiály TEROintima možete prečítať v článku TU : termo -tričko z úžasného materiálu


Malá, ale silná rada na záver. 

Najlepšie odporúčanie aké vám môžeme dať v súvislosti s oblečení je : nepozerať na značku, ale kvalitu výrobku. Veľké módne a športové značky sú už roky terčom aktivistov, ktorí im vyčítajú netransparentnosť výroby a neférové podmienky. Pri troche výskumu a hľadaniu informácií sme zistili, že je to pravda. Prakticky ani jedna športová "veľká" značka dostupná na slovenskom, či českom trhu sa nevyrába v Európe. Vyrábajú sa v krajinách, ktoré majú benevolentné zákony k ochrane prírody aj ľudského zdravia.  Pri výrobe sa používajú chemikálie, ktorých použitie je v krajinách EÚ regulované. Neexistujú tam postihy. Ťažko predpokladať, že značky, ktoré takto šetria na (ne)vlastnej výrobe budú používať materiály, ktoré sú zdravšie, ale drahšie. 

Trochu na zamyslenie.

Mnoho ľudí na otázku, prečo sa venujú športu reaguje odpoveďou, že chcú byť v lepšej kondícií, starať sa o seba, dospieť k dlhovekosti, byť v pohode a eliminovať zdravotné problémy. Bola by škoda tráviť čas športovaním v nevhodnom až škodlivom oblečeníPokožka ako náš najväčší orgán absorbuje látky z prostredia. Oblečenie nosíme tesne na tele, športové oblečenie zvlášť a navyše je častejšie vystavené potu a vlhkosti. Vtedy je pokožka viac náchylná absorbovať chemikálie, či iné látky. Preto je potrebné vybrať si len to najvhodnejšie, aby sme sa čo najdlhšie cítili príjemne. Navyše ak si vyberieme etického výrobcu udržateľného oblečenia, budeme mať dobrý pocit, že sme pomohli seba a aj našej planéte.  


Komentáre

Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.