×
Produkty vyrábané na Slovensku. VŠETKO SKLADOM. Doprava za 1,- EUR pri objednávkach nad 50 eur. Nohavičky ZDARMA ku každej objednávke nad 25 eur.

Ekologické oblečenie- čo to je a čo nie

Ekologické oblečenie - to znie super. Niečo, čo šetrí životné prostredie a prispieva k našej budúcnosti. Niekedy sa ekologické oblečenie označuje ako udržateľné. Sem-tam nájdete aj názov prírodné. Ale toto synonymum nie je presné. V prípade označenia prírodné, sa pletú dva pojmy - z ČOHO  je  vyrábané oblečenie a AKO je vyrábané oblečenie. Pri ekologickom oblečení je síce podstatné zloženie materiálu, ale ešte viac spôsob jeho výroby a jeho dopad na životné prostredie. Každá výroba textilu a odevov zaťažuje životné prostredie, len pri ekologickom oblečení je zaťaženie menšie a možno ho označiť za šetrné.

Ktorá textilná výroba je ekologická :

LOKÁLNADopravou nezaťažuje  prírodu, lebo je vyrobená na mieste, kde sa aj predáva. Globálne: napríklad tovar vyrobený v Európe sa predáva v Európe. Ešte lepšie: odevy ušité na Slovensku sa predávajú na Slovensku. Odevy a textil, ktorý najmenej precestoval- najmenej poškodí našu prírodu. Necestuje po mori, pri jeho doprave nie je míňané množstvo nafty a neznečisťuje more, následne aj celú planétu. 

Vedľajší efekt: nestráca sa originalita. Pokiaľ cestujete do zahraničia a chcete si doniesť niečo charakteristické pre danú krajinu, niečo, v čom sú excelentní (napríklad talianske topánky, grécke produkty z olív, turecké cukrovinky, izraelská kozmetika z mŕtveho mora- je trochu silná irónia, že mnohé suveníry a textil sú ázijského pôvodu) pri textile je to výsmech miestnej krajine, pretože každá krajina má miestnu produkciu textilu a vlastný štýl. Odevný priemysel je označovaný ako ľahký priemysel, keďže je na konci náročnosti. Jeho podmienkou nie sú ťažké výrobné stroje a časť vstupov materiálov je vyrobená cez iný priemysel. 

- je vyrobená z materiálov, ktoré majú VYŠŠIU ŽIVOTNOSŤ.  Vyššia životnosť- dlhšie použitie- menej odpadu.

- JE UDRŽATEĽNÁ. Textilné výrobky označené ako udržateľné sú vyrobené z materiálov, ktoré sa neminú, dajú znova dopestovať alebo dochovať - rastliny, stromy (t.j. prírodné : vlna, bavlna, ľan, bambus a vlákna z dreva - prírodná celulóza). Opakom je napríklad ropa (z nej najčastejšie vyrábaný polyester). 


ČO nie je ekologické oblečenie :

FAST FASHION - rýchla móda, oblečenie, ktoré sa vyrába rýchlo, lacno, z lacných materiálov a cez lacnú pracovnú silu. Výsledkom je nekvalitné oblečenie, ktoré rýchlo stráca životnosť a dobý vzhľad.  Nemýľte sa. Nie je to len ázijske oblečenie, či čínsky textil. Takmer všetky módne a športové značky vyrábajú svoje oblečenie takto.  Zadávajú zákazky do ázijských krajín, kde sa  výroba odohráva za neetických podmienok (zneužívanie žien, detská práca, nedodržiavanie zdravotných podmienok, bez potrebnej hygieny, netransparentne a bez možnosti kontroly ...) Odhalenie tejto aféry trvá už dlhšie a zatiaľ sa nekonala náprava. Občas sa na to poukáže pri tragédiách ako bolo spadnutie budovy RANA PLAZA. V tejto budove sa šili veci pre známe značky  v našich obchodných centrách. Fakticky všetky svetové značky bežne dostupné u nás v OC. 

zdroj : https://cleanclothes.org/  organizácia na ochranu pracovníkov v textile. Slogan :  I MADE YOUR CLOTHES

          https://ecohero.sk/rychla-moda/


RECYKLOVANÝ POLYESTER.  V zmysle vyššie napísaného,  necítite určité podozrenie, ak v obchodoch módnej značky vidíte oblečenie s visačkou "z recyklovaného polyesteru" ? alebo obsahuje % recyklovaného PES vyrobené v Číne ?  Recyklovaný PES je vlákno vyrábané z plastových fliaš, pričom sa uvádza, že na jeden výrobok sa spracuje 10-15 plastových fliaš. Viete odhadnúť to obrovské množstvo fliaš a priestoru, ktoré by zaberali, aby mohla bežať výroba ? 

Toto je v skutočnosti GREENWASHING.  Reálne si to predstavte. U nás sa zbierajú plastové fľaše, aby sa posielali do Číny, kde ich spracovávajú a nazad posielajú vo veľkých kontajneroch morskou dopravou do Európy.  Alebo ako námorné  lode brázdia oceán a moria, aby zozbierali rybárske siete a tie potom odviezli do Číny a potom naspäť z Číny do Európy. Týmto procesom, ak by bol vôbec možný,  sa minie viac nákladov na dopravu a viac zaťaží naša planéta. Taktiež tu nesedia čísla a množstvá.  Na také veľké množstvo zrecyklovaných vecí by bolo potrebné enormné množstvo vstupného odpadu a ten treba skladovať. A čo z odpadom, čo vzniká z odpadu?  Aj toho je dosť, keďže  recykláciou sa dá spracovať iba určité % odpadu  PET fliaš ( U nás  zo zákona minimálne 45%). 

zdroj :  https://ciernalabut.dennikn.sk/5115/z-pet-flias-sa-robia-plienky-vlakna-aj-rury-a-iba-cast-sa-pouzije-na-vyrobu-novych-flias-boli-sme-sa-pozriet-v-zavode-na-recyklaciu/

Recyklovaný  polyester je reklamný bullshit pre zákazníka, aby si očistil svedomie. Ospravedlňujem sa za výraz. Pravý význam recyklácie by bol opraviť alebo prešiť staré oblečenie a urobiť z neho nové, čiže upcyklované. Darovať alebo odovzdať do zberu by bolo tiež celkom fajn. Nie však masová priemyselná a netransparentná výroba vo vzdialenej Číne. Význam recyklácie spočíva v ušetrení prostriedkov, bez navýšenia v inom odbore napríklad v spomínanej doprave.

Recyklované materiályekologické len vtedy, keď sa spracovávajú lokálne. V štátoch a územiach, kde sa zozbierajú. 

Oblečenie z UMELÝCH VLÁKIEN - textil zo syntetických vlákien ťažko nazvať ekologickým. Nielen kvôli vstupným materiálom, ktoré pochádzajú z ropy, ale aj pre zdravie človeka. Pre ľudský organizmus a pokožku nie sú syntetické materiály zdravotne nezávadne. Stále pribúdajú výskumy, ktoré na to poukazujú.  Zatiaľ to vidno napríklad na zvýšenom množstve alergií a prípadoch kožnej dermatitídy. Nehovoriac o mikro-plastoch, ktoré sa uvoľňujú do ovzdušia a vody, takže ich dostávame aj do vnútra tela.

Ešte o výrazoch a pojmoch 

A nakoniec k pojmu EKOLOGICKÉ oblečenie. Správny pojem je ENVIRONMENTALISTICKÉ oblečenie. Pretože ekológia je veda zaoberajúca sa prostredím a prírodnými procesmi, kým enviromentalistika je filozofia ochrany životného prostedia. Ale čo sa dá robiť, keď my v textile sme si na tieto schematizované pomenovania zvykli. 

zdroj :  https://invivomagazin.sk/ked-si-pojmy-pletieme-s-dojmami-ekologia-nie-je-ekologia!_829.html


Ako vyrábať ekologické oblečenie

V zmysle toho všetkého : Akú filozofiu textilnej výroby sme zvolili v NIKA INTIMA  :

1. všetko naše oblečenie je Slowfashion - udržateľné

2. vyrábame z prírodných materiálov

3. ak je nutné použiť vo funkčných materiáloch syntetiku, používame POP (nie alergizujúci PES) funkčné oblečenie TERMO intima

4. šijeme EKObielizeň - spodné oblečenie z bavlny, ktoré je nebielené a nefarbené. Tieto dva procesy sú totiž najviac zaťažujúce pri výrobe bavlny.  EKObielizen má ako prírodná farba ozaj pekný odtieň. 

5. snažíme sa podporovať a zdieľať aj iných slovenských výrobcov Slowfashion. Považujeme ich za spolubojovníkov za zdravší textilný priemysel.  https://ecohero.sk/kde-mozes-nakupit-udrzatelnu-modu/

                                                                                 slowfashion for ethic thinker, Since 1991


Na záver : 

Prosím, buďte ohľaduplní k našej planéte. Hľadajte lokálne produkty. Hľadajte slowfashion ekologické oblečenie. Nie, nie je to drahšie.  V skutočnosti ušetríte . Sme súčasťou prírody a planéty a ak spolu dbáme na ekológiu, budeme zdravší my, naša planéta aj generácie po nás.

Komentáre

Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.