×
Produkty vyrábané na Slovensku. VŠETKO SKLADOM. Doprava za 1,- EUR pri objednávkach nad 50 eur. Nohavičky ZDARMA ku každej objednávke nad 20 eur.

Bambusový materiál - výhody

Asi ste sa už stretli s chválou na bambusové vlákno, alebo máte niečo z bambusu vo svojom šatníku. 

Ako funguje a čo sú jeho výhody ?


Začneme od konca - zo skúseností 

- v lete na dovolenke sme celý týždeň nosili oblečené bambusové tričká. Tieto tričká aj napriek poteniu nezapáchali.

- v zime nosíme bambusové tielko a keď ho zobliekame, cítime, že je veľmi teplé - je v ňom na-akumulované teplo. Oblečenie z bambusu je "nahriaté" viac než akýkoľvek iný materiál.


Výhody bambusového vlákna

1. Bambus je anti-bakteriálnyoproti iným vláknám, ktorým je nutné aplikovať anti-bakteriálnu vlastnosť chemickým procesom. Anti-bakteriálnosť znamená, že na vlákne sa nemnožia a nerastú baktérie. To je výhodné pri potení. Ľudský pot sa na bambusovom vlákne nerozkladá - preto napr. tričká z tohto materiálu nezapáchajú.

Anti-bakteriálnosť  bambusu je výhodou pri spodnej bielizni.

Tieto prírodné anti-bakteriálne účinky boli vyskúšané laboratórne (u nás aj v praxi :) - vlákno pri testoch dokázalo bakteriostatický účinok a schopnosť neutralizovať pachy. Oproti chemickej anti-bakteriálnej úprave, anti-bakteriálne funkcie bambusového vlákna nevymiznú ani po päťdesiatich praniach, pretože sú svojou podstatou vlastnosťou vlákna. 

2. Bambus je extra savý - má veľkú absorpčnú schopnosť (3x vyššia savosť v porovnaní s bavlnou). Výbornú savosť bavlny veľmi oceňujeme, ale keď treba zvlášť v lete materiál s vysokou savosťou- tak dávame prednosť bambusu.

- vysoká životnosť- stabilné vlákno so silnou pevnosťou a odolnosťou.

3. Bambus je  chladivý - už na letmý dotyk je cítiť, že bambus je chladivý. Je to preto, že vlákno je hladké a táto hladkosť pôsobí efekt chladivosti.

- priedušnosť- priečny profil vlákna má v štruktúre mikrootvory, ktoré zaisťujú okamžitú ventiláciu a odparujú ľudský pot v priebehu niekoľkých sekúnd.

4. Bambus je anti-alergický - pôsobí na pokožku upokojujúco a je preto ideálny pre alergikov a ľudí , ktorí sa často potia.

Takisto zabraňuje pôsobeniu ultrafialového žiarenia-  je ideálny na letné ošatenie pre ľudí, ktorí sú často na čerstvom vzduchu, športovcov a aktívnych ľudí.

POZNÁMKA : uvedené vlastnosti platia na čisto bambusový materiál, prípadne na bambus kombinovaný s neutrálnym vláknom akým je elastan (väčšinou v pomere 95/5).  Na našom eshope NIKAINTIMA máme len takýto elastický bambus. (material TERMOintima Bambus má iné funkčné vlastnosti)


Nevýhody bambusového vlákna 

1. Zvykne sa žmolkovať - je to prirodzená vlastnosť prírodných vlákien, ale pokiaľ je bambusový materiál veľmi jemný, tak uvoľňuje mini vlákna- to má za následok malé okrúhle žmolky - vidno to na miestach, kde sa často odev šúcha ( z našej skúsenosti vieme, že nám sa to stalo na tričku, kadiaľ ide šoférsky bezpečnostný pás). Vlákno má však vysokú životnosť a toto je skôr len estetické narušenie.

2. Ťažko sa farbí - dostupnosť farieb, ktoré sú zdravotne nezávadné pre použitie na babusové vlákno je obmedzenejšia, než napr. na bavlnu- preto je aj ponuka farieb menšia. (sú drahšie)

Bambus, ktorý je farbený jasnými farbami môže mať jemne hodvábnu farbu niekedy až s leskom, čo môže vadiť zákazníkom, ktorí preferujú prírodnosť. (neplatí pre nefarbenú EKObielizeň)

3. Dlho schne- bambusový materiál dokáže absorbovať veľké množstvo vody, takže sa táto výhoda môže stať nevýhodou. Keď vyperiete tričko alebo bielizeň z bambusu, tak trvá dlhšie kým vyschne. Výhoda je to preto, lebo pri rovnakom objeme nasiaknutej vody/tekutiny nie je na bambusovom materiáli zo začiatku cítiť, že je vlhký.


A na záver jednu veľkú výhodu : textilné výrobky z bambusu sú výhodné nosiť ako v lete tak aj v zime.

V lete bambus chladí - je veľmi príjemný na pokožku.

V zime, ak nosíte bambus priamo na tele, tak sa nahreje a pôsobí ako "druhá" koža. Funguje ako prvá vrstva termo-oblečenia. To znamená, že druhú vrstvu máte sveter alebo nátelník.


PRODUKTY Z BAMBUSOVÉHO VLÁKNA : klikni na obrázky nižšie    





Komentáre

Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.