×
Produkty vyrábané na Slovensku. VŠETKO SKLADOM. Doprava za 1,- EUR pri objednávkach nad 50 eur. Nohavičky ZDARMA ku každej objednávke nad 20 eur.

Funkčná čiapka na behanie v zime+zopár odporúčaní

V článku sa dozviete:

1. Prečo je behanie v zime zdravé

2. Na čo si treba dať pozor pri behaní v zimnom období

3. Odporúčané oblečenie

4. Testovanie čiapky TERMOintima


Každý kto beháva pravidelne, si vie užiť beh aj v zimnom období. Behanie je vynikajúcim spôsobom, ako si udržiavať dostatok pohybu a posilňovať svaly. V zime môže byť behanie náročnejšie práve kvôli chladu a poveternostným podmienkam, čo môže zvýšiť náročnosť cvičenia a prispieť k zlepšeniu fyzickej kondície.

Pre tých, čo sa chcú motivovať do pravidelného behania aj v zime, tu je niekoľko dôvodov, prečo tak urobiť:

1. Pravidelnosť cvičenia aj počas chladných období roka zabezpečí fyzickú stabilitu a kondíciu a pomáha posilňovať svaly.

2. Imunitný systém:
behanie v zime môže zachovať funkčnejší obehový systém tela. Fyzická aktivita podporuje cirkuláciu krvi a lymfy, čo môže zlepšiť odolnosť organizmu voči infekciám a chorobám.

3. Stres a nálada: behanie je známymi pozitívnymi účinkami na duševné zdravie. V zime môže byť behanie ešte prospešnejšie, pretože fyzická aktivita uvoľňuje endorfíny v tele, zlepšuje náladu a účinne pomáha zvládať stres.

4. Svetlo a vitamín D: behanie v zime vám umožňuje prírodné svetlo, čo môže mať pozitívny vplyv na náladu a energiu. Okrem toho, behanie vám umožní získať vitamín D, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a slnečný systém.

5. Výzva a sebadisciplína: pravidelnosť podporuje sebadisciplínu. Pokial sme spokojní so svojimi výsledkami zvyšuje sa naše sebavedomie. To môže mať vplyv na našu mentálnu odolnosť a vytrvalosť.
Je dôležité si uvedomiť, že  behanie v zime je náročnejšie než počas iných ročných období. Je potrebné byť viac vnímavý a  obozretný voči poveternostným podmienkam a počasiu.


Na čo je potrebné dať si pri behaní pozor :


1. Obuv. Vyberte si bežeckú obuv s dobrým pružením a stabilitou aj na klzkých povrchoch. Na ľade síce nie je nič dostatočne bezpečné, ale rozdiel medzi kvalitnou obuvou a nekvalitnou, pocítite hneď.

2. Zahriatie. Pred behaním je dôležité sa dobre zahriať. Môžete začať s niekoľkými dynamickými cvičeniami, ako sú skoky, výpady alebo kruhové pohyby s rukami a nohami. Týmto spôsobom pripravíte svoje telo na aktivitu a minimalizujete riziko zranenia.

3. Bezpečnosť. V zime sa stmieva skôr a tým je viditeľnosť obmedzená. Preto je dôležité nosiť reflexné prvky, aby ste boli viditeľní pre ostatných účastníkov premávky. Zvážte aj použitie svetiel na beháčoch alebo reflexných pásoch.

5. Hydratácia. Tu sa názory trochu rôznia, ale všeobecne platí, že pokiaľ beháte menej ako 2 hodiny, stačí sa napiť pred a po behaní. To platí ako v zime, tak aj v lete. Aj keď v zime nemusíte mať pocit, že je potrebná dostatočná hydratácia, pitie vody, prípadne iného nápoja pred a po behaní je tiež nevyhnutné.

6. Ochrana pred slnkom. Aj keď je zima, slnečné žiarenie môže stále poškodzovať pokožku. Preto nezabudnite na ochranný krém s vysokým SPF. Totižto výskumy ukázali, že športovci- bežci majú najčastejšie zničenú pleť od slnka.

7. Postupné zvyšovanie intenzity. Ak ste začiatočníkom v behu, alebo sa snažíte vrátiť po zranení či chorobe, je dôležité si dávať pozor a postupne zvyšovať dĺžku a intenzitu behu. Minimalizujete riziko zranenia a hlavne návrat choroby počas rekonvalescencie, ale zároveň zlepšujete svoju kondíciu. Aj keď sa po prekonaní respiračných ochorení už neviete dočkať behu, odporúčame radšej začať rýchlou chôdzou. Nezriedka sa totiž aj po prekonaní  ochorenia, zvyknú príznaky vrátiť.

Čo si obliecť :

Tu je dôležité obliecť sa vhodne, aby ste sa udržali v teple a suchu.  Aj keď táto rada je dosť paradoxná, pretože pri dobrom behu, sa dobre zapotíte. Takže čo na seba ?

Správny výber  vám umožní prispôsobiť sa teplotným zmenám počas počasia a hlavne byť celý čas v pohode. Zobliecť si jednu vrstvu je najlepší spôsob termoregulácie, než neprimerane mrznúť. Pokiaľ samozrejme nie ste mrazuvzdorný milovník chladu. Vhodné oblečenie zahŕňa termooblečenie, teploizolačné vrstvy a vetruodolné alebo vodeodpudivé oblečenie. Vhodný výber oblečenia závisí od počasia. Z našich skúseností sa vždy osvedčila bunda proti dažďu, pretože účinne funguje aj proti vetru.

  1. Vrstvenie: Vrstvenie je kľúčové pre udržanie tepla. Môžete začať so termo spodným prádlom ako základnou vrstvou. Potom pridajte ďalšiu vrstvu zatepľujúceho materiálu, ako je mikina, ideálne tiež termoregulačná a na vrch môžete pridať vetruodolnú alebo vodotesnú vrstvu.
  2. Chráňte ruky a nohy: Čo sa týka rukavíc, tak stačia tenké.  Ponožky sú dôležité pre udržanie tepla, pretože chodidlá sú náchylnejšie na chlad. Vyberte si termo ponožky, ktoré sú funkčné a odvádzajú vlhkosť.  Nie je nutné, aby boli celé hrubé. Napríklad ponožky s froté chodidlami a tenším vrchom sú zvlášť funkčné na tých správnych miestach.
  3. Termo oblečenie: Tieto funkčné odevy pomáhajú udržiavať teplo,termoregulačné a zároveň sú pohodlné a ľahké. Ich zvlášť efektívna vlastnosť je odvod potu . Túto vlastnosť veľmi oceníte pri intenzívnom behu, keďže vtedy sa telo začne potiť. Termo oblečenie, ktoré používame my je TERMOintima, ktoré je dvojvrstvové. Jeho výhodou je, že odvádza vlhkosť do vrchnej vrstvy a spodná vrstva ostáva suchá. 


My používame toto vrstvenie :

- Termo tielko alebo termo top (v prechodnom období).
- Termo tričko (v zimnom mrazivom období). Či už dlhý alebo krátky rukáv. Počas najväčšej zimy odporúčame tričko so stojačikom.

- Termo mikina s kapucňou-  tá sa dá výborne použiť v zvlášť chladných dňoch.

- Termo spodky (pod bežecké nohavice alebo u žien pod legíny).

- Termo prádlo spodné (páni termo boxerky, dámy termo nohavičky).

Toto oblečenie a vrstvenie odporúčame. Materiály nie sú príliš hrubé a zároveň sú jedny z najteplejších na našom trhu. Výhodou a pridanou hodnotou je ešte anti-bakteriálna úprava, takže na tomto materiály sa nemnožia baktérie a nezapácha ani po zvlášť náročnom a intenzívnom športovaní. Oproti iným materiálom považujeme za jeho výhodu to, že neobsahuje polyester. Materiál je z polypropylénu a má Medical verziu. To znamená, že ide o špeciálny materiál, ktorý bol vyvinutý pre zdravotnícky priemysel. Je bez zdravotných rizík a nehrozí pri jeho použití, že by sa z neho uvoľňovali do tela toxíny ( oproti takému polyesteru, ktorý je lacnou verziou funkčného materiálu).

Spodná bielizeň na behanie.

Funkčnosť a pohodlnosť-  to sú jedny z najdôležitejších vlastností pri výbere. Čo sa týka spodnej bielizne, ktorá je vhodná na behanie, okrem termo prádla, odporúčame špeciálne prádlo INTIMA. Boxerky a nohavičky tohoto strihu majú špeciálny dvojitý bezpečnostný klin s anti-bakteriálnou úpravou. Zabezpečujú zvýšený odvod vlhkosti a sú zároveň zdravotné. Zabraňujú množeniu baktérií a  pomáhajú pri prevencii kožných a dermatovenerologických ťažkostí.


  • A posledná rada : Používajte termoregulačnú čiapku. Hlava je jedným z miest, kde sa stráca veľa tepla. Podľa údajov až 20% telesného tepla strácame cez hlavu. Použitie termo čiapky vám pomôže udržať teplo a chrániť sa pred vetrom.


My sme testovali našu čiapku TERMOintma. Používame ju už dlhšie a veľmi sa nám osvedčila. Nosíme ju na beh aj na lyžovanie pod prilbu.

Tentokrát sme sa zamerali na vlastnosť, ktorou je odvod vlhkosti. Túto vlastnosť totiž uvádzajú mnohí výrobcovia, ale pri jednovrstvových materiáloch je diskutabilná. Rýchlosť odparovania v zime totiž nie je tak rýchla, aby zachovala pokožku hlavy v suchu. Pri dvojvrstvových materiáloch akým je náš TERMOintima, vlhkosť transferuje zo spodnej vrstvy do vrchnej a tak zachováva pokožku, ktorej sa dotýka spodná rubná vrstva, úplne suchú.

Čiapka je okrem funkčnosti veľmi príjemná a dobre anatomicky tvarovaná, takže dobre sadne na hlavu a vďaka tomu sa počas behu budete cítiť pohodlne. 

Obdobie : január

Dĺžka behu : 9,20 km

Prevýšenie : začiatok 326m n.m potom 560m n.m. a nazad

Celkový čas : 1:11h

Počasie : +1stupeň/ -3 stupne Celzia

Fotili sme na poslednom kilometri. Podarilo sa nám na fotke zachytiť transfer vlhkosti, ktoré sa vyzrážala na povrchu čiapky. Zvnútra čiapka ostala suchá.

Podobne ako čiapka vám môže poslúžiť aj kapucňa z termo mikiny, keďže je  ušitá z rovnakého materiálu. Výhodou čiapky je to, že presnejšie sadne na hlavu a tiež že na leme má zdvojenú dvojitú vrstvu (2x dvojvrstvová látka), takže je teplejšia.

                                                                                                                   

   Ešte poznámka k pánskemu a dámskemu oblečeniu. Vlastne nepotrebujem rozpisovať. ↓ Pozri foto s otužilými nohami :)




Komentáre

Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.